Los het lerarentekort op

Er werken bij de overheid en in het bedrijfsleven werknemers die geregeld overwegen om hun loopbaan in het onderwijs voort te zetten. Wat weerhoudt hen? Vaak betekent de keuze voor het onderwijs dat zij hun baan moeten opzeggen en enkele jaren moeten studeren voordat zij hun bevoegdheid behalen. Maar wat als het vak toch niet bij hen blijkt te passen? In dat geval staan zij met lege handen; en geen docentschap en hun oude baan is vergeven aan een ander. Dat perspectief schrikt hen af. Zodoende leidt de ambitie voor docentschap een sluimerend bestaan.
Onderwijsbekwaam biedt deze professionals de gelegenheid om gedurende een periode van enkele maanden tot een cursusjaar kennis te maken met het onderwijs. Daarvoor hoeven zij hun baan niet op te zeggen. Als blijkt dat die kennismaking bevalt, bespreken wij met hen het vervolgtraject, waarin we bekijken wat er nog nodig is aan kennis en vaardigheden om een bevoegdheid te behalen? In samenspraak met een lerarenopleiding wordt bepaald welk arrangement kan worden aangeboden. De duur van dat studietraject varieert, afhankelijk van de competenties en kennis van de introducé.