Elders verworven competenties

In het debat over onze introducés twijfelen sceptici aan de mogelijkheid dat docentencompetenties elders te verwerven zijn. Vaak wordt dan de vergelijking gemaakt met het beroep van piloten en artsen. Zou iemand zich willen overleveren aan een chirurg of piloot die “elders verworven competenties heeft?” Waarom zou dat dan wel kunnen bij het beroep van docent?
Het is een aansprekende argumentatie, maar het is een drogreden. Artsen beslissen in een split second over leven en dood, of nemen een besluit dat tot herstel of blijvende schade leidt. Piloten dragen de verantwoordelijkheid voor honderden levens en moeten in een split second de juiste besluiten nemen. Dat rechtvaardigt de kwaliteitseisen aan de opleiding en de gewaarborgde certificering van de piloot of arts. Lesgeven heeft een andere dynamiek. Het beroep van docent ligt dichter bij dat van coach, sporter, acteur, kok of ontwerper. Dat zijn professies waarbij de werkgever of de markt bepaalt of iemand er goed genoeg voor is. Er zijn theaterscholen, maar zo nu en dan breekt een amateur door. Er zijn voetbalscholen, maar clubs contracteren soms ook een natuurtalent, en voor restaurants geldt dat er horecaopleidingen zijn, maar dat de kwaliteit van de gerechten en de waardering van het publiek de status van de kok en een restaurant bepaalt.
Kern van ons concept van de elders verworven competenties is dat de professional een expert is in een schoolvak, een gevorderde loopbaan heeft waarbij docentegerelateerde competenties zijn verworven. Tot slot is het van belang dat een introducé levenservaring heeft opgebouwd.

Wat zijn de mogelijkheden?
– een ervaren medewerker van Buitenlandse Zaken die 5 jaar op de ambassade in Berlijn was gestationeerd, de taal beheerst op het hoogste niveau en vaak voor groepen presentaties heeft gedaan, die de spreekvaardigheid van de leerlingen verbetert.
– een ervaren accountant van Ernst & Young die de kern van het curriculum voor economie beheerst.
– een ervaren politicus als Mark Rutte die lessen maatschappijleer verzorgt.
– een ervaren conservator van een museum die de modules CKV geeft.